Logo Recip-e

De mijlpaal van 01/10 door de ogen van een apotheker

Sinds 01/10/2020 hebben de softwarehuizen hun systeem zodanig aangepast dat voorschrijvers een kortere of langere geldigheidsduur kunnen hanteren dan de standaard drie maanden. Deze aanpassing brengt verschillende voordelen en veranderingen met zich mee. We spraken met  apotheker Charles Ronlez over zijn ervaringen als apotheker in deze setting.

Het parallellisme tussen de geldigheid en de terugbetaling

“Het gelijkstellen van de terugbetalings- en geldigheidsperiode brengen verschillende voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat er een langere afleverperiode mogelijk is, maar belangrijker nog is dat de geldigheidsperiode gelijkgesteld is met de terugbetalingsperiode. In het oude systeem hadden we de mogelijkheid om voorgeschreven medicijnen af te leveren, zelfs na 3 maanden. Maar deze werden na die 3 maanden niet meer terugbetaald.” legt Charles Ronlez ons uit. 

De ingang van het elektronisch voorschrift is een geweldige vooruitgang volgens hem. “Sinds de verplichting van het elektronisch voorschrijven voor medicijnen is dit niet meer mogelijk.” aldus Charles Ronlez. Door de recente aanpassingen in de software zal de geldigheidsperiode automatisch worden teruggebracht naar standaard 3 maanden bij het niet invullen van een geldigheidsdatum door de voorschrijver.

“Hoe beter de communicatie met betrekking tot deze mijlpaal verloopt, hoe minder problemen we zullen ondervinden.” stelt Charles Ronlez. “Er zijn twee elementen die men moet toevoegen aan het elektronisch voorschrift: de aanmaakdatum van het voorschrift en een datum van einde uitvoering. Elke andere datum die extra wordt toegevoegd vormt een probleem.” voegt Charles Ronlez daaraan toe. Enkel in uitzonderlijke gevallen zal de voorschrijver ook bepalen dat het medicijn pas later wordt opgestart. In dat geval dient ook deze therapeutische startdatum te worden vermeld (ook op het bewijs van elektronisch voorschrift).

Van bij de arts tot in de apotheek

“Stel, een patiënt gaat naar de dokter en deze laatste schrijft op zijn beurt verschillende medicijnen voor. Tijdens de opmaak van het voorschrift kan de arts beslissen of de medicijnen in verschillende keren afgehaald mogen worden en tot wanneer het voorschrift geldig moet blijven. Op dat moment is de taak van de arts afgerond en neemt het Recip-e systeem het over. De vervaldatum zal bepalen of het voorschrift zichtbaar is in het systeem. Is het voorschrift niet meer geldig? Dan zal het niet meer zichtbaar zijn voor de apotheker.” redeneert Charles Ronlez. 

Veranderingen 01/10

Vanaf 01/10/2020 is de geldigheidsduur van een voorschrift maximaal 1 jaar en kan de voorschrijver zelf ook de geldigheidsduur aangeven. “Recip-e garandeert dat voorschriften die vanaf 01/11/2019 zijn aangemaakt alleen nog op de server aanwezig zijn als ze nog geldig zijn. Dit is een groot voordeel voor de apotheker!” zegt Charles Ronlez.

Duidelijke informatie vermijdt frustraties bij de patiënt

“In sommige gevallen kan de nieuwe setting frustrerend zijn voor de patiënt. Hij kan een papieren bewijs van een elektronisch voorschrift in handen hebben dat in het systeem niet meer teruggevonden kan worden omdat het niet meer geldig is.” legt Charles Ronlez uit. De patiënt kan het papieren bewijs gekregen hebben van de arts of hij kan het ook zelf afgedrukt hebben via MijnGezondheid.be voordat de geldigheid vervallen is. “Om de patiënt gerichte informatie te kunnen geven over zijn vervallen voorschriften, is het interessant om specifieke boodschappen van het systeem te ontvangen.” bemerkt Charles Ronlez. “Dit om de patiënt beter in te lichten en om een verklaring te kunnen geven waarom het voorschrift niet meer beschikbaar is in het systeem.”  Recip-e neemt de rol van geldigheid van het voorschrift inderdaad op zich.

In de toekomst zal de patiënt geen papieren bewijs van een elektronisch voorschrift meer krijgen of nodig hebben. Bij de dematerialisatie heeft de patiënt alleen een barcode of zijn ID-kaart nodig om een voorschrift af te halen. De veranderingen vanaf 01/10/2020 zijn een stap in de goede richting naar een volledige dematerialisatie. 

Wij danken apotheker Charles Ronlez voor het delen van zijn ervaring binnen deze nieuwe setting.

Andere artikels