Volmachten – geneesmiddelen afhalen voor iemand anders in de apotheek

Update 15/11/2021

1) Dit is vandaag reeds mogelijk:

  • Als ouder kan men via een webApp inloggen als één zijn/ haar kinderen op mijngezondheid.be (eID of ItsMe gebruiken om in te loggen)
  • Men kan via mijngezondheid.be ook reeds een zorgvolmacht aanmaken. Hiermee deel je als patiënt wel het volledig medisch dossier. Dit is dus enkel aan te raden binnen het gezin of bij mensen die je erg goed kent en vertrouwt.

2) Extra mogelijkheden zullen beschikbaar zijn wellicht Q1-2022

  • Een volmacht voor elektronisch voorschrift kan worden aangemaakt via patiënten kanalen (apps) die rechtstreeks real-time verbonden zijn met Recip-e. Bijvoorbeeld de app MijnGeneesmiddelen. Andere apps moeten een aanvraag indienen bij Recip-e en deze functie implementeren.
  • Een ouder-kindrelatie kan aangevraagd worden via patiënten apps. Op deze manier kan de ouder de voorschriften van zijn/ haar kinderen ophalen.
  • Een zorgvolmacht zal ook aangemaakt kunnen worden via patiënten apps.

De apotheker zal in staat zijn om op te vragen welke volmachthouders voor jou als patiënt kunnen optreden en voor welke patiënten je als volmachtgever kunt afhalen.

Tevens zal de volmachthouder zowel met een app als zijn/ haar eID medicatie voor iemand anders (volmachtgever) kunnen afhalen.