Patiënten kunnen hun geneesmiddelen op voorschrift online reserveren bij een apotheek naar keuze. Dat kan via www.mijngezondheid.be of via één van de andere digitale patiëntenplatformen. Sinds kort kan de patiënt zijn of haar contactgegevens ook achterlaten tijdens het reserveren. Op die manier kan de apotheker de patiënt verwittigen wanneer zijn of haar medicatie klaarligt. 

1. Informatie voor de patiënt

Als patiënt kan je via één van de digitale patiëntenplatformen je voorgeschreven geneesmiddelen online reserveren bij een apotheek naar keuze. Daar is sinds kort een extra mogelijkheid aan toegevoegd: als je je contactgegevens invult, kan de apotheker je eenvoudig contacteren wanneer je medicatie klaarligt. Je kan ook nog steeds je voorgeschreven medicijnen reserveren zónder contactgegevens toe te voegen.

Hieronder leggen we uit hoe je als patiënt je contactgegevens toevoegt bij een reservatie via www.mijngezondheid.be, het gezondheidsportaal van de federale overheid. Vandaag kan dat via de rubriek “Mijn medicatieschema”, terug te vinden onder de categorie “Mijn geneesmiddelen”. 

Contactgegevens opgeven via “Mijn medicatieschema”

  • Meld je aan op www.mijngezondheid.be, ga naar de rubriek “Mijn geneesmiddelen” en klik op “Mijn medicatieschema”. Je wordt nu verwezen naar de toepassing “Mijn geneesmiddelen”. Dankzij single sign-on hoef je je niet opnieuw aan te melden.
  • Klik in de toepassing “Mijn geneesmiddelen” op de rubriek “Voorschriften” in de balk bovenaan.
  • In de rubriek “Voorschriften” zie je alle geneesmiddelenvoorschriften die openstaan voor jou. Naast elk geneesmiddel staat helemaal rechts een knop “Details”. Klik daarop om de inhoud van het voorschrift te zien en het geneesmiddel te reserveren bij een apotheek naar keuze. 
  • Nadat je op “Details” hebt geklikt, zie je alle details van het gekozen voorschrift. Klik op de knop “Reserveren” om het geneesmiddel te reserveren bij een apotheek naar keuze.
  • Zoek de apotheek waarbij je het geneesmiddel wil reserveren: vul de postcode in van de gemeente waar je het geneesmiddel wil ophalen en kies vervolgens een apotheek uit de lijst. 
  • Klik op de apotheek bij wie je het geneesmiddel wil reserveren en geef als je dat wil je e-mailadres of je telefoonnummer op. Op die manier kan de apotheek je via het kanaal van jouw voorkeur een seintje geven als je bestelling klaarligt. 
  • Je geneesmiddel is nu gereserveerd bij de apotheek van jouw keuze. Als je je contactgegevens hebt opgegeven, kan de apotheek je contacteren wanneer de bestelling klaarligt.

2. Informatie voor de apotheker

Als apotheker kan je de geneesmiddelen die patiënten bij jouw apotheek hebben gereserveerd te allen tijde opvragen via je softwarepakket. Op die manier kan je de ontvangen reservaties voorbereiden wanneer het je past. Als een patiënt contactgegevens heeft opgegeven bij de reservatie, kan je hem of haar een seintje geven als de gereserveerde medicatie klaar is om af te halen.  

De manier waarop de geregistreerde reservaties getoond worden op je scherm hangt af van het softwarepakket dat je gebruikt. Heb je daar vragen over, dan kan je terecht bij je softwareleverancier.