Alles komt neer op het hebben van een identificatienummer van de patiënt – meerbepaald een rijksregister nummer om uiteindelijk opgestart te geraken. Indien niet voorradig, klassieke aanpak naar papieren voorschriften behouden. Indien het hier specifiek gaat over neonaten die verblijven in het ziekenhuis, dan is het intra-muros voorschrijf-systeem van toepassing.
Kan ik een opleiding volgen om Recip-e optimaal te gebruiken?
Uiteraard! Recip-e, éénlijn.be en e-santewallonie.be organiseren verschillende opleidingssessies gericht op de eHealth-diensten, het elektronische voorschrift en het GMD. Alle vragen in verband met deze thema’s kunnen tijdens de verschillende workshops gesteld worden.
Met wie kan ik contact opnemen bij problemen?
Bij technische problemen kunt u contact opnemen met de helpdesk van uw softwareprovider om de oorzaak van het probleem te identificeren. Uw provider is het best geplaatst om de precieze oorzaak van uw probleem te detecteren.
Is het nog mogelijk om een geneesmiddel zonder voorschrift voor te schieten?
In principe mag een apotheker een voorschriftplichtig geneesmiddel enkel afleveren als hij over het originele voorschrift beschikt. Uitzonderlijk, in het belang van de patiënt en de zorgcontinuïteit, en indien mogelijk met uw toestemming, kan overwogen worden om een geneesmiddel voor te schieten. De apotheker moet de aflevering in zijn software inbrengen onder de rubriek Vereist … Continue reading Is het nog mogelijk om een geneesmiddel zonder voorschrift voor te schieten?
Kan een smartphone gebruikt worden om een elektronisch voorschrift af te drukken of via e-mail een overeenkomst naar de patiënt te sturen?
Ja. Vanaf februari 2018 is er de zeer handige PARIS-app voor voorschrijvers die op huisbezoek gaan, bijvoorbeeld. Meer info
Ik werk in het buitenland. Het gebeurt dat iemand mij een voorschrift voor een geneesmiddel in België vraagt. Is dat nog mogelijk?
Ja, toch als u beschikt over een adequaat voorschrijfprogramma dat beschikbaar is op de Belgische markt.
Ben ik ondanks mijn 68 jaar verplicht om het Recip-e-systeem te gebruiken?
Goed nieuws: hoewel artsen (huisartsen en specialisten) verplicht zijn om geneesmiddelen vanaf 1 juni 2018 elektronisch voor te schrijven, worden artsen die op dat moment ouder zijn dan 62 van deze verplichting vrijgesteld.
Hoe ga ik te werk met magistrale bereidingen?
Hiervoor is een vrijetekstruimte voorzien. Voorzichtigheid is echter geboden: artsen hebben nog geen 100 % betrouwbare bronnen met CNK’s van de stoffen. Uiteraard is het invoeren, opladen, ophalen en interpreteren van een magistrale bereiding heel wat complexer dan een eenvoudige CNK (die direct naar een specialiteit verwijst). Het risico op fouten is dus hoger. Maar … Continue reading Hoe ga ik te werk met magistrale bereidingen?
Kan ik homeopathische geneesmiddelen en orthomoleculaire supplementen voorschrijven?
Alle geneesmiddelenvoorschriften kunnen, ongeacht hun inhoud, worden opgemaakt en verstuurd naar Recip-e.
Moeten we in het geval van verdovende middelen de dosis voluit vermelden?
Neen. Het voordeel van elektronische voorschriften is dat ze niet meer vervalst kunnen worden. De verplichting om de dosis en het aantal eenheden voluit te schrijven voor verdovende middelen en bepaalde psychotrope substanties vervalt dus (cf. Omzendbrief nr. 626 van het FAGG).