Logo Recip-e

Aangepaste geldigheidsduur: de voordelen op het terrein

Vanaf 1 oktober 20201 kan de huisarts of specialist een kortere of langere geldigheidsduur toepassen dan de standaard 3 maanden bij elektronisch voorschrijven. We spraken met dr. Apr. Katrien Thorré van Recip-e VZW over deze verandering.

“Vanuit gezondheids- en veiligheidsperspectief is het een zeer goede beslissing.” stelt dr. Apr. Katrien Thorré. “Een patiënt krijgt een diagnose op één bepaald moment. Het bewaren van dit voorschrift voor een later gebruik kan gevaarlijk zijn. Wanneer de patiënt immers niet meer ziek is, heeft hij ook geen behoefte meer aan het geneesmiddel.” Het is volgens haar dan ook niet de bedoeling dat de patiënt in een later stadium een zelfdiagnose stelt en de beslissing neemt om het geneesmiddel alsnog in te nemen. Hiervoor gaat de patiënt best terug naar zijn arts zodat de juiste diagnose gesteld wordt.

Bij de komende veranderingen op 1 oktober 2020 kan de geldigheid voor aflevering en terugbetaling aangepast worden. De voorschrijver kan de geldigheid indien nodig verkorten of verlengen tot maximaal 1 jaar. 

“Voor de voorschrijvers en apothekers zijn er een aantal voordelen die ingaan bij de aanpassing op 1 oktober 2020” weet dr. Apr. Katrien Thorré te vertellen:

Voorschrijvers:

  • De flexibiliteit van een geldigheid tot 1 jaar, is heel belangrijk, zeker in het kader van chronisch zieke patiënten.
  • Artsen kunnen nu duidelijk een beperking in de tijd opleggen, zodat het voorschrift ook effectief op dat moment wordt afgehaald.
  • Daarnaast wordt het geneesmiddel in de juiste condities bewaard bij de apotheker, dit is niet altijd het geval bij de patiënt thuis.

Apothekers:

  • De apothekers krijgen meer duidelijkheid naar de terugbetaalbaarheid en kunnen het gemakkelijker uitleggen aan de patiënt.
  • Er is geen discussie mogelijk over de geldigheidsdatum: de einddatum staat op het voorschrift. Het elektronisch voorschrift zal ook niet meer beschikbaar zijn na de vervaldatum.
  • Het systeem laat altijd de juiste (verval)datum zien.

Wanneer een voorschrift niet meer geldig is dan wil dit zeggen dat de patiënt opnieuw medisch nagekeken moet worden door de voorschrijver. Enkel op dat moment kan de medicatie op een veilige manier genomen worden. Meestal is het voorschrift met een goede reden vervallen op die datum.

Bij vragen of onduidelijkheden probeert Recip-e VZW altijd een goede partner te zijn. Alle partijen kunnen vanzelfsprekend bij ons terecht voor bijkomende informatie.

Daarnaast overleggen wij ook graag met de eindgebruikers en de softwarehuizen in adviesraden. Hierbij zoeken we nog huisartsen en specialisten die willen aansluiten voor een 5-tal vergaderingen per jaar. Geef gerust jouw coördinaten door aan communication@recip-e.be.

1. Voor de maand september kan het zijn dat uw softwarehuis technisch al uitgerold is op V4. In dat geval is een flexibele geldigheidsdatum al mogelijk.

Andere artikels

Softwareleverancier

Vacature: Business analist

Recip-e zoekt een 100 % business analist die de noden en knelpunten vanuit de business mee gaat verzamelen en ze verder vorm geeft vanuit een business perspectief. Daarbij is het belangrijk om ook mee te denken naar oplossingen.

Lees meer