Logo Recip-e

Doelstellingen Recip-e

In de laatste blogartikels leerden we al heel wat over Recip-e! We weten nu wie Recip-e is en wat Recip-e doet. Voorzitter Dr Marc Moens schetste samen met ondervoorzitter Apr. Lieven Zwaenepoel en penningmeester Dhr Hendrik Van Gansbeke een duidelijk beeld.

Vandaag richten we onze aandacht op de doelstelling van Recip-e algemeen. Bestuurders van Recip-e VZW,   met name, Dr. Marc Moens, Hendrik Van Gansbeke en Apr. Lieven Zwaenepoel gaven ons een interessante inkijk in deze doelstellingen vanuit hun perspectief. Zij vertelden hoe ze werden gevormd met een visie vanuit de zorgverstrekkers. Dr. Apr. Katrien Thorré gaf een interessant overzicht van hoe de doelstellingen operationeel worden opgevolgd binnen Recip-e en in de praktijk worden geïmplementeerd. Benieuwd naar de doelstellingen van Recip-e? Dan zal deze blogpost u zeker interesseren!  

Wat waren de doelstellingen van Recip-e bij de opstart?

In eerste instantie is fraude vermijden en het dubbel ingeven van data de doelstelling vertelde Apr. Lieven Zwaenepoel in zijn interview. Volgens Dr. Marc Moens was de grootste doelstelling bij de opstart het digitaliseren van het papieren voorschrift. Deze digitalisering creëert verschillende opportuniteiten: patiënten kunnen beter behandeld worden en men kan efficiënter te werk gaan. Hendrik Van Gansbeke deelt deze mening van dr Marc Moens en Apr. Lieven Zwaenepoel, maar het is geen simpele doelstelling om zo spoedig mogelijk het voorschrift volledig digitaal te laten werken.

Zijn de doelstellingen veranderd?

De ambitie is intussen veel groter dan alleen de papieren voorschriften digitaliseren. In de toekomst zal, volgens Dr. Marc Moens, de voorschrijver bijvoorbeeld kunnen zien of de geneesmiddelen effectief werden afgehaald door de patiënt. Het gezondheidstraject van de patiënt wordt op die manier geoptimaliseerd. “De doelstelling is nu vooral gericht op een volledige dematerialisatie” weet Dr. Marc Moens ons te vertellen. Apr. Lieven Zwaenepoel bevestigt deze mededeling met het volgende: “Één druk op de knop bij wijze van spreken of een klik met de muis en alle informatie is beschikbaar, waar ze nodig is. We zijn nog niet helemaal zo ver, maar toch een eind onderweg”. Hier voegt dr. Apr. Katrien Thorré aan toe dat het ook erg belangrijk is dat de geldigheid van een voorschrift automatisch gecontroleerd kan worden via het Recip-e systeem. De apotheker heeft zo meer tijd voor de begeleiding van de patiënt. “Daarnaast is de kwaliteit van de software verbeteren een andere belangrijke doelstelling van Recip-e.” voegt dr. Apr. Katrien Thorré toe tijdens het interview.

Wat zijn de korte termijn doelstellingen?

Volgens Dr. Marc Moens wordt er op korte termijn vooral aandacht geschonken aan meer digitale voorschriften, een verdere optimalisatie van het systeem en de opvolging van de nieuwe functies die ingevoerd zullen worden in 2020.

Wat zijn de lange termijn doelstellingen?

“We gaan absoluut voor dematerialisatie.” bevestigt dr. Apr. Katrien Thorré met veel enthousiasme. “Daarnaast hebben we ook ambitie om ander type boodschappen te verzenden, bijvoorbeeld verwijsvoorschriften voor kinesitherapeuten of thuisverpleegkundigen,  of het bewaren van dossiers van patiënten voor transfert naar een nieuwe huisarts. Er zijn nog veel mogelijkheden en bovendien volgen we de technologische innovaties op de voet op.”

“We zien dat er een heel actueel onderwerp op tafel ligt, de dematerialisatie van het voorschrift. Wanneer dit volledig lukt, kunnen we loskomen van het papieren voorschrift.” geeft Hendrik Van Gansbeke aan.

Dr. Marc Moens deelt mee dat de dematerialisatie niet zomaar zal gebeuren, hiervoor heeft Recip-e nog werk aan een aantal extra lange termijn doelstellingen: een routinewerking van het basissysteem voor farmaceutische producten, het basissysteem innoveren, het toevoegen van toekomstige additionele systemen en het verwerken van de aanpassingen op vraag van de gebruiker.

Quotes

“We gaan absoluut voor dematerialisatie.” – dr Apr. Katrien Thorré

“De ambitie gaat natuurlijk veel verder dan alleen de papieren voorschriften digitaliseren.” – Dr. Marc Moens

“Één druk op de knop bij wijze van spreken of een klik met de muis en alle informatie is beschikbaar waar deze nodig is.” – Apr. Lieven Zwaenepoel

“Wanneer dit volledig lukt, kunnen we loskomen van het papieren voorschrift.” – Hendrik Van Gansbeke

Andere artikels

Softwareleverancier

Vacature: Business analist

Recip-e zoekt een 100 % business analist die de noden en knelpunten vanuit de business mee gaat verzamelen en ze verder vorm geeft vanuit een business perspectief. Daarbij is het belangrijk om ook mee te denken naar oplossingen.

Lees meer