Recip-e bestaat ondertussen 10 jaar. Voor deze blogpost gingen we in gesprek met Marc Nyssen over zijn ervaringen en loopbaan. Hij speelde namelijk een belangrijke rol tijdens de opstart van de vzw als architect van de Recip-e toepassing!
Hoe het allemaal begon?
Marc Nyssen volgt reeds 44 jaar de digitale ontwikkelingen in de zorgsector. Na het ontwerpen van de eerste “homologaties” van huisartsenpakketten, stond hij op de eerste rij wanneer Dr. Marc Bangels, toen bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Gezondheid in 2001, conform de Europese doelstellingen voor de digitalisering van medische voorschriften, een overleg met de betrokken partijen lanceerde.
Door zijn belangstelling kon hij samen met collega’s Dr. Theo Putzeys en Apr. Luc Baert het concept van elektronisch voorschrijven ontwikkelen, aangepast aan het Belgisch gezondheidssysteem. In april 2009 ging Recip-e van start als feitelijke vereniging met de hulp van vertegenwoordigers van het RIZIV-verzekeringscomité (artsen, apothekers, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en tandartsen). Op 29 januari 2010 was het officieel, Recip-e werd een vzw en de pilootprojecten konden van start gaan.
Veranderingen, uitdagingen en evolutie
De periode tussen 2010 en 2014 draaide hoofdzakelijk rond de uitwerking en de voorbereidingen van de eigenlijke opstart. In 2014 werd de productie gelanceerd. Dit was aanvankelijk een traag proces, maar door de invoering van “het bewijs van elektronisch voorschrift” in 2017 kende Recip-e een enorme groei. Deze mijlpaal zorgde ervoor dat het elektronisch voorschrift het enige rechtsgeldige document werd en de afdruk “bewijs” een “token”, enkel nuttig voor het ophalen van het elektronisch bericht in de apotheek.
Sinds 1 januari 2020 gaan we nog een stap verder op weg naar de dematerialisering en is de voorschrijver verplicht om geneesmiddelen elektronisch voor te schrijven op enkele uitzonderingen na en in geval van overmacht, bijvoorbeeld een stroomuitval. Om deze mijlpaal te bereiken heeft Recip-e een lange weg afgelegd met enkele stevige uitdagingen. De grootste hindernissen waren de mentaliteitsverandering en de optimalisatie in de softwarepakketten.
Voor Marc Nyssen waren de constante groei in gebruik en de wettelijke goedkeuring van de verplichting van het elektronisch voorschrift memorabele en positieve momenten, dit vooral omdat de originele concepten garant bleken voor een veilige nationale uitrol.
10 jaar in de toekomst
De eerste tien jaar zijn voorbij. De opstart en de mijlpalen in deze periode hebben zeker hindernissen met zich meegebracht, maar Recip-e is klaar voor de volgende 10 jaar! Volgens Marc Nyssen zal dit vooral gaan over de volgende zaken: streven naar naadloos samenwerken én verbeteren. We kijken uit naar de komende ontwikkelingen en het eindelijk verdwijnen van het papier.