De privacy-vlag of VISI-vlag (van het Engels visibility of zichtbaarheid) is een functie waarmee je kan bepalen of de inhoud van het voorschrift geconsulteerd kan worden door alle apothekers, één bepaalde apotheker naar keuze of geen enkele apotheker. Deze privacy-vlag kan je per voorschrift aanpassen, hetgeen nuttig kan zijn als je bijvoorbeeld iemand anders je geneesmiddelen laat afhalen met jouw rijksregisternummer.
Deze functie heeft enkel zijn nut bij zogenaamd volledig gedematerialiseerd afleveren, d.w.z. wanneer er geen barcode gescand wordt in de apotheek en je dus als patiënt je geneesmiddelen afhaalt met je identificatiemiddel bijv. je eID (zonder voorschrift of geprint bewijs). Wanneer toch een barcode wordt gescand, wordt de VISI-vlag opgeheven en kan de apotheker dus de inhoud van het voorschrift zien.

Standaard zal de VISI-vlag op “OPEN” staan en zal de inhoud van het voorschrift dus zichtbaar zijn voor alle apotheken. Je kan als patiënt aan de voorschrijver vragen dit te wijzigen. Je arts kan de VISI-vlag in het platform Recip-e op “GESLOTEN” zetten waardoor het voorschrift afgeschermd is. Je kan dit als patiënt ook zelf doen via bijvoorbeeld www.mijngezondheid.be of via een app zoals MijnGeneesmiddelen.
Op dat moment is het niet mogelijk om het geneesmiddel op dat specifieke voorschrift te zien en kan de apotheker dus geen aflevering doen voor die medicatie via een identificatiemiddel (jouw eID).
Via het papieren bewijs van elektronisch voorschrift of het digitaal bewijs van elektronisch voorschrift kan de apotheker wel de inhoud van het voorschrift zien en de medicatie afleveren. Met andere woorden: vanaf het moment dat je de apotheker een voorschrift laat scannen, vervalt de VISI-vlag en krijgt de apotheker automatisch toegang tot de inhoud van het elektronisch voorschrift.

Indien je de zichtbaarheid voor één bepaalde apotheek wil aanpassen, zal je dit zelf moeten doen aan de hand van één van de digitale toepassingen om je geneesmiddel alsnog af te halen zonder bewijs van elektronisch voorschrift.
Je kan de VISI-vlag als patiënt op elk moment zelf aanpassen. De apotheker kan de zichtbaarheid voor zichzelf niet aanpassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *