Logo Recip-e

FAQ

Wordt de medicatie die ik elektronisch kreeg voorgeschreven automatisch doorgestuurd naar mijn apotheek?

Als een voorschrijver je elektronisch medicatie voorschrijft, betekent dat niet dat die medicatie meteen automatisch gereserveerd is en klaarligt in de apotheek. Via één van de digitale patiëntenkanalen (bijv. een app op je smartphone of een webapp) kan je je medicatie online reserveren bij een apotheek naar keuze, maar dat moet je zélf doen. De voorschrijver kan dat niet in jouw plaats. Tijdens het reserveren kan je je contactgegevens opgeven, zodat de apotheker je kan verwittigen van zodra de gereserveerde medicatie klaarligt.
De elektronische voorschriften staan ook niet op jouw eID maar staan volledig beveiligd bij Recip-e. Om toegang te krijgen moet de apotheker jouw eID inlezen (of rijksregisternummer) of de barcode scannen op het voorschrift (op het papieren bewijs of op het digitaal bewijs dat je via je smartphone toont).

Het gedematerialiseerd voorschrijven (d.w.z. voorschrijven zonder papier te geven aan de patiënt) is een complex gegeven voor veel mensen. Als je vragen of twijfels hebt, mag je die altijd stellen aan een zorgverlener of aan je ziekenfonds.