Logo Recip-e

Zorgverleners kunnen alleen gegevens delen en bekijken van patiënten met wie ze een therapeutische relatie hebben. Het gaat dan over artsen, apothekers (in publieke apotheken) en thuisverpleegkundigen.
Wanneer de patiënt voor de eerste keer naar de apotheek gaat met zijn eID kan de apotheker aan de hand van een lezing van de eID of het handmatig invoeren van het kaartnummer van de eID en het rijksregisternummer een therapeutische relatie aanmaken die 15 maanden geldig blijft. De therapeutische relatie wordt aangemaakt met de apotheek.

Als je al eerder een elektronisch voorschrift voor die patiënt hebt uitgevoerd met de eID, kan je met behulp van het rijksregisternummer (bijvoorbeeld via de gegevens in het farmaceutisch dossier van de patiënt of via elk ander document waarop het rijksregisternummer staat) de openstaande elektronische voorschriften bij Recip-e raadplegen en eventueel uitvoeren.

Dat is dus een volledig gedematerialiseerde manier om medicatie in de apotheek af te halen. De apotheek heeft in dat geval een therapeutische relatie nodig met de patiënt om onderstaande functies te kunnen uitvoeren:
– Lijst van openstaande voorschriften genereren;
– Historiek voorschriften tonen;
– Relaties van de gemandateerde (met de patiënt) weergeven.

Patiënten kunnen hun therapeutische relaties raadplegen via de website MijnGezondheid. Daar is zowel de begindatum als de einddatum van de therapeutische relatie met de apotheek of arts vermeld.

Als apotheker is het belangrijk dat je ook probeert de therapeutische relatie te verlengen wanneer de patiënt langskomt voor het einde van die 15 maanden geldigheid. Zo kan je jouw patiënt optimaal helpen om altijd gemakkelijk openstaande voorschriften te kunnen uitvoeren, wanneer de patiënt zelf langskomt, of wanneer een gezinslid langskomt.