Logo Recip-e

‘Als patiënt kan je je medicatie digitaal steeds beter opvolgen’

#recipereviewed: in gesprek met Sabine Cocharan en Koen Neyens – Als patiënt kan je je farmaceutische voorschriften tegenwoordig zonder papieren bewijs afhalen in de apotheek. Steeds meer patiënten doen dat ook. Maar hoe werkt zo’n “papierloos” voorschrift eigenlijk? En wat zijn de voordelen? We vroegen het aan twee patiëntenambassadeurs.

De dematerialisatie van het elektronisch farmaceutisch voorschrift is sinds half september 2021 een feit. Het systeem brengt interessante mogelijkheden met zich mee voor artsen, apothekers én patiënten. In deze reeks laten belangrijke stakeholders hun licht schijnen over de voordelen en de uitdagingen van het “papierloze” voorschrift.

Sinds 2021 hoeft je arts geen papieren of digitaal bewijs van je elektronisch voorschrift meer mee te geven. Dat kan nu volledig digitaal, via het beveiligde platform van Recip-e. Haal je geneesmiddelen af bij de apotheek, dan kan je de apotheker met je elektronische identiteitskaart of een app toegang geven tot je voorschriften. Wie wil, krijgt wel nog een papieren bewijs mee van zijn of haar voorschrift. Die verschillende opties bieden je met andere woorden meer flexibiliteit.

Kwaliteit van zorg                                                                                            

De digitalisering van het farmaceutisch voorschrift houdt verschillende voordelen in voor jou als patiënt. Zo is het een hefboom om de kwaliteit van de zorg nog te verbeteren. Je zorgverleners kunnen vlotter rond dezelfde informatie uitwisselen, zijn daardoor beter op de hoogte en kunnen jou dus steeds de best mogelijke zorg bieden.

Een tweede belangrijke troef is dat je als patiënt veel beter toegang hebt tot informatie over je medicatie. Via www.mijngezondheid.be of via de toepassing Mijn Geneesmiddelen vind je bijvoorbeeld altijd een overzicht terug van je voorgeschreven farmaceutische producten, kan je openstaande voorschriften die je niet zal afhalen verwijderen, etc.

Je kan je geneesmiddelen ook online reserveren bij een apotheek naar keuze. Zo kan de apotheker je “bestelling” al klaarleggen. En niet onbelangrijk: staan er op één van je voorschriften geneesmiddelen waarvan je liever hebt dat een apotheker ze ziet, dan kan je ze verbergen. Met de “privacyvlag” kan je voor elk geneesmiddel (voorschrift) instellen welke apotheker het wel of niet mag zien.

Alert blijven voor de digitale kloof

Hoewel de dematerialisatie van het farmaceutisch voorschrift heel wat voordelen kan bieden voor jou als patiënt, betekent dat níet dat het papieren voorschrift voltooid verleden tijd is. Als je dat wil, heb je als patiënt nog steeds recht op een papieren bewijs van je dokter. Je huisarts moet je ook altijd vragen of je wel of geen papieren bewijs wil. De keuzevrijheid ligt bij de patiënt.

Ook voor patiënten die kiezen voor de digitale weg is duidelijke informatie trouwens cruciaal. Zo denken veel patiënten dat elektronische voorschriften opgeslagen worden op hun eID, terwijl de eID slechts een identificatiemiddel is waarmee de apotheker hun voorschriften uit de databank van Recip-e kan ophalen. Daarnaast ligt een belangrijke rol voor zorgverleners in de promotie van de mobiele app Mijn Geneesmiddelen en de uitleg aan patiënten over het online medicatieschema via www.mijngezondheid.be.

Next step?

Intussen werkt Recip-e ook hard aan de digitalisering van verwijsvoorschriften. Dat zijn voorschriften voor bijvoorbeeld een behandeling door een kinesitherapeut, een thuisverpleegkundige, etc. De eerste stap is de digitalisering van het onderliggende voorschrijf- en zorgproces. Patiënten krijgen daarbij nog steeds een papieren bewijs mee. Op termijn volgt waarschijnlijk de stap naar dematerialisatie, waarbij voorschrijven volledig papierloos kan.

“Patiënten zullen daardoor dezelfde mogelijkheden krijgen voor hun verwijsvoorschriften als voor hun medicatievoorschriften. Dat is een nieuwe stap vooruit”, stellen Sabine en Koen in koor. “Maar ook hier geldt natuurlijk dat het gedematerialiseerde verwijsvoorschrift geen verplichting wordt. Voor wie dat wil, zal het papieren bewijs blijven bestaan.”

Andere artikels