Logo Recip-e

Voorstelling Recip-e Roadmap 2024: een verhaal van co-creatie

Vorige week kwamen de softwarebedrijven samen op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voor de presentatie van de Recip-e Roadmap 2024. Softwarehuizen van alle types software waren aanwezig: software voor huisartsen, artsen-specialisten, ziekenhuizen en publieke en ziekenhuisapotheken.  

De doelstelling was om een interactieve, multidisciplinaire sessie te organiseren met de diverse softwarehuizen en hun input mee te nemen in de verdere uitwerking van innovatievoorstellen. Bovendien vindt Recip-e het ook belangrijk dat de softwarehuizen – binnen een verhaal van co-creatie – hun expertise kunnen inbrengen in de uitwerking van de functionaliteiten, zodat het resultaat reeds rekening houdt met hun input. De voorgestelde innovaties en optimalisaties zijn voortgekomen uit suggesties van zorgverleners op het terrein, de gebruikersgroep, overlegfora met stakeholders en overleg met softwarehuizen. Ze worden ook op de desbetreffende overlegorganen met de overheid verder opgenomen, als “verrijkte” voorstellen.

Dr. Apr. Katrien Thorré, de directrice van Recip-e, trapte de voormiddag af met een uiteenzetting van de Roadmap 2024. Ze behandelde initiatieven die gepland zijn voor verschillende betrokken groepen van eindgebruikers, namelijk voorschrijvers, apothekers, verpleegkundigen en patiënten. Dit omvat onder andere de implementatie van een meer gestructureerde lijst van bijzondere aanduidingen in het voorschrift voor bepaalde patiënten in de artsensoftware (bijvoorbeeld voor zorgtrajecten diabetes, zorgtraject nierinsufficiëntie, … ), voorschriften via de elektronische identiteitskaart (eID) die volmachthouders namens de patiënt kunnen afhalen en toevoeging van meer granulariteit en mogelijkheden tot opvolging van de reservering van geneesmiddelenvoorschriften bij de apotheek. De impact, en dus voordelen, voor patiënten werden eveneens meegenomen.

Daarna lichtte software liaison Bart Rondou de technische implementatie van de resterende geplande functionaliteiten voor 2023 toe. De nieuwe functie voor voorschrijvers wordt begin december in gebruik genomen. Deze functie laat voorschrijvers toe voorschriften die werden opgemaakt door andere voorschrijvers te consulteren, op voorwaarde dat er een therapeutische relatie bestaat tussen de raadplegende voorschrijver en de patiënt, én de patiënt een toestemming heeft gegeven voor gegevensdeling. Bovendien krijgen patiënten de mogelijkheid om hun voorschriften af te schermen voor andere voorschrijvers dan hun GMD-houdende huisarts, op expliciete vraag van de patiënt. De lancering van deze nieuwe functionaliteit is voorzien voor 11 december, en zal geleidelijk zichtbaar worden.

Na alle interactieve vragen tussendoor, was er tot slot nog een extra vraag-en-antwoordsessie ter afsluiting van de voormiddag, waarin onder andere werd gesproken over de uitfasering van KHMER en de overgang naar FHIR.

Wil je meer weten over de functionaliteiten die gepland zijn voor 2023 of de Roadmap voor 2024?

Andere artikels